TOM VERTELT

08 feb 2023

MIND you

Onze mind is onlosmakelijk met ons verbonden

De mind (geest) volgens Wikipedia:

In het algemeen is de geest de essentie, het wezenlijke van iets. Het concept dat de dingen niet alleen zijn zoals ze zich aan eenieder presenteren, maar daarnaast een diepere, wezenlijke kern hebben, is in veel gedachtengoed terug te vinden.

Kortom, een wezenlijke kern, die ongrijpbaar is. We weten dat hij bestaat en ervaren dagelijks dat we over een mind beschikken. Ongrijpbaar in het gedachtengoed van religies en zienswijzen, maar ook in onze eigen gedachten, die in een niet aflatende stroom de revue passeren. Gedachten kunnen ons dienen, maar ook ontregelen. Uit onderzoek blijkt dat wij elke dag gemiddeld 60.000 gedachten hebben, waarvan 80% negatief.

Mijn ervaring is dat veel mensen weinig tot geen controle hebben over hun mind.

 • Sommige mensen hebben last van steeds terugkerende negatieve gedachten. Ze worden gek van zichzelf. Ze kunnen hun gedachten niet stoppen of ervan afkomen.
 • Sommige mensen zijn geobsedeerd door iets negatiefs wat hen is overkomen. Het beeld blijft zich in hun hoofd keer op keer afspelen.
 • Sommige mensen kunnen hun aandacht nergens bijhouden, ze zijn snel afgeleid.

Herken jij je hierin?

 “Het is voor ons belangrijk om goede gedachten te hebben want wij worden wat wij denken.”

Buddha

Makkelijker gezegd dan gedaan, weet ik uit ervaring. Voor de een is het glas halfvol, voor de ander halfleeg. Van belang is dat je je realiseert: jij bent niet je gedachten! Gedachten komen en gaan als wolken. Aandacht geven aan alle passerende wolken is niet vol te houden, dan kom je nergens meer aan toe. Zo is het ook met gedachten. Het is de kunst om de gedachten die je dienen aandacht te geven en de overige te laten. Immers, alles wat je aandacht geeft groeit!

Enkele tips om meer controle te krijgen over je gedachten

 1. Bedenk eerst: hoe zijn mijn gedachten, ondersteunend of negatief?
 2. Is stap 1 lastig, probeer je dan bewust te worden van je lichaam, wat voel je, welke emotie heb je? Zo kom je bij de negatieve gedachten en ben je eerder in staat ze te onderbreken.
 3. Hoe onderbreek je een negatieve gedachte nadat je deze hebt waargenomen? Denk aan het tegenovergestelde! Probeer dat beeld ook werkelijk te voelen, zo maak je het sterker en belangrijker. Wat goed werkt is een liedje draaien waar je vrolijk van wordt. Muziek kan je in een betere stemming brengen.
 4. Houd de regie, als je merkt dat je brein weer terugschiet naar die negatieve gedachten. Herken dit patroon en herhaal stap 3.
 5. Ga mediteren of doe andere meditatieve oefeningen (puzzelen, kleuren, breien of…) waarbij
  je focus gericht is op één ding. Een bezigheid die je oppept en de aandacht afwendt van negatieve gedachten.
 6. Belangrijk is dat de bovenstaande aanpak een automatisme wordt. Dat gaat het snelst als je hier dagelijks bewust mee bezig bent. Spreek dit telkens weer met jezelf af, voordat de dag begint.

Veel fysieke klachten komen voort uit onze gedachten van vroeger, nu of over de toekomst. Deze klachten willen je iets vertellen. Ze zijn zeer waardevol om tot herstel of genezing te komen. Ook is bekend dat ervaringen die psychisch belastend zijn, zoals een overlijden, een echtscheiding, ontslag of andere levensveranderende gebeurtenissen ons immuunsysteem kunnen verzwakken.
De kracht van ons brein als gevolg van ervaringen/oude herinneringen is zeer sterk, ‘stug’ zou je kunnen zeggen. Een goed voorbeeld is fantoompijn. Iemand die een ledemaat is kwijtgeraakt, ervaart nog steeds gevoel en/of pijn in de -geamputeerde- ledemaat. Iets wat niet kan, maar toch gebeurt; de oude herinnering/gedachte is sterker dan het huidige weten.
Kortom, een klacht brengt je altijd bij de waarom-vraag: waarom overkomt me/ervaar ik dit?
De essentiële vraag is hoe daarmee om te gaan en welke helpende wijsheid je uit die ervaring kunt halen.

Wil je hier meer over weten, of hoe ik mezelf heb genezen van CVS, hoe ik dagelijks preventief aan mijn gezondheid werk en hoe je energie en gedachten kunt inzetten voor heling (van ziek naar beter), bestel dan mijn boek op mijn website of boek een consult waarin we samen je klachten en daarmee je gedachten onderzoeken, zodat jouw klachten verminderen of verdwijnen.

Wees welkom!
Ik wens je veel liefdevolle gedachten!

“Your issues are in your tissues”

Tata Brach

tom