
MUZIEK ALS MEDICIJN
Harde feiten
Pillen. Poeders. Capsules. Tabletten. Sprays. In elke kast zijn ze wel te vinden.
Dit zijn de cijfers van medicijngebruik in Nederland:
1,3 miljoen mensen gebruiken verslavende pijnmedicatie
1 miljoen mensen gebruiken antidepressiva
2,1 miljoen mensen gebruiken cholesterolverlagers
4 miljoen mensen gebruiken bloeddrukverlagers
En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Waarom deze confronterende opsomming?
Ik ben geschokt door dit inzicht. Het schetst een helder beeld van hoe wij, in een van de rijkste landen van de wereld, omgaan met medicatie. Door verkeerd medicijngebruik belanden per jaar 27.000 mensen in het ziekenhuis. Als gevolg hiervan komt een groot aantal mensen te overlijden. In de top 3 van doodsoorzaken staat kanker op 1, hart- en vaatziekten op 2 en medicatiefouten op 3.
“De impact van medicatiefouten is groot, zowel voor de betrokken patiënt als -ook financieel- voor de samenleving.”
Inspectie voor de Gezondheidszorg
Hoopgevend bewijs
Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen op het gebied van medicijngebruik.
Zo stuitte ik recent op een artikel over een fraai initiatief van professor Hans Jeekel met betrekking tot het gebruik van muziek voor, tijdens en na een operatie.
“We hebben nu zoveel bewijs dat we de patiënt de behandeling met muziek tijdens de operatie niet meer mogen onthouden.”
Uit een onderzoek onder maar liefst 5000 patiënten bleek dat patiënten die met muziek onder het mes gaan na de operatie minder (verslavende) pijnbestrijding nodig hebben. Hierdoor neemt de kans op nare bijwerkingen af, ook is er minder kans op langdurig gebruik, dus minder risico op verslaving.
Het resultaat: lagere kosten en meer kwaliteit van leven!
Sinds kort gebruikt het Erasmus MC in Rotterdam koptelefoons met muziek bij bepaalde operaties. WAUW!
“De verslaving aan opioïden is een groot probleem. In de Verenigde Staten sterven jaarlijks vijfenveertig- tot vijftigduizend mensen door het gebruik en heeft men het over een opioïdenepidemie. Die hebben we hier eigenlijk ook”, aldus Jeekel. “Maar het mooie is dat we daar nu iets tegen kunnen doen, met muziek. Dat is belangrijk als je weet dat in 2018 1,3 miljoen Nederlanders verslavende pijnmedicatie gebruikten.”
Pijn, angst en stress worden minder door muziek. En de hartslag en bloeddruk zijn na de operatie ook beter onder controle.
Een vraag die voor de hand ligt: hoe kan muziek zo’n effect hebben?
Jeekel: “Muziek heeft via het brein effect op ons fysiologisch systeem, dus in het lichaam. Onder andere op de stressrespons, het immuunsysteem, de afweer en de hormoonhuishouding. Hoe het precies werkt, is nog niet bekend, maar de pijn, angst en stress verminderen er duidelijk door. Het effect van muziek in de hersenen wordt verder onderzocht.”
De toekomst
Zal dit onderzoek uiteindelijk aantonen dat muziek ook direct helend werkt? Zou je kunnen stellen: als er rondom een operatie MET muziek minder pijnmedicatie nodig is dan ZONDER muziek, is het herstel dan al verder?
Een mooie gedachte en wellicht een mooie aanzet tot het samenbrengen van muziek en heling. Prachtige eerste stappen op weg naar het terugdringen van medicijngebruik.
Kortom, zo kan het ook!
Op www.muziekalsmedicijn.nl vind je meer informatie.