TOM VERTELT

09 apr 2022
Tom Tichelaar blog Waarheid en Werkelijkheid

Waarheid

De betekenis van waarheid wordt als volgt omschreven:
echt, wezenlijk, dat wat waar is, wat als ‘waar’ wordt beschouwd door een persoon of groep.

Wat is ‘waar’ en wat is ‘niet waar’?

Hoe kom je achter JOUW waarheid? Door tijd en energie te besteden aan het uitpluizen, het zoeken naar en doorgronden van informatie over een specifiek onderwerp. Daarnaast heb je een passend gevoel bij een bepaald bericht, een boodschap of ontwikkeling. Als je een tijdje deze zaken combineert, ontwikkel je geleidelijk een persoonlijke kijk op zaken: jouw waarheid!
Kortom, het is nuttig ook andere informatie te absorberen naast het uitgebreide aanbod van het journaal, de kranten, talkshows en andere media. Met grondig overwegen en analyseren neem je de verantwoordelijkheid om van deze waarheid jouw eigen werkelijkheid te maken.

Eigen werkelijkheid

Vijftien jaar geleden volgde ik twee jaar lang de waarheid van mijn huisarts. Ik was moe, zo moe dat ik nagenoeg de hele dag in bed lag, niet meer in staat om te werken, te sporten, er te zijn voor mijn gezin en geliefden. Op advies van mijn huisarts ging ik van onderzoek naar onderzoek en van ziekenhuis naar ziekenhuis om de oorzaak te vinden van die zware, allesoverheersende vermoeidheid.
Tegelijkertijd ging ik zelf op onderzoek uit in de niet-reguliere gezondheidszorg. Soms gaf dit verlichting, maar geen genezing. Na twee jaar ploeteren was de diagnose: chronisch vermoeidheidssyndroom. De huisarts adviseerde een opname op de PAAZ afdeling (psychiatrische afdeling) van het ziekenhuis.
Daar moesten we wel even over nadenken! Als ik dit klakkeloos zou volgen, zou zijn waarheid mijn werkelijkheid worden. Was dat wat ik werkelijk wilde? Het voelde niet waar ik moest zijn.

Ik had drie opties:

  1. ziek blijven (!)
  2. ziekenhuisopname
  3. meditatie

Meditatie

Mediteren? Die optie had niemand mij in al die tijd aangeboden! Meditatie kwam niet ‘mainstream’ op mijn pad, maar ik had er veel over gelezen. Ik wilde het al heel lang, maar durfde niet. Volledig buiten mijn comfortzone heb ik toch een weekendcursus geboekt. En… binnen drie maanden voelde ik me een stuk beter en kon ik er weer zijn voor mijn gezin, na zes maanden was ik weer aan het werk en aan het sporten. Ik had mijn leven weer terug!
Zo heb ik mijn eigen werkelijkheid gevonden, door te onderzoeken, te ondervinden en te doorleven. En wat een beloning: ik was weer Tom.

Jouw reis

Mijn werkelijkheid is zeker niet jouw werkelijkheid en hoeft dat ook niet te worden. Alleen jij kunt je eigen waarheid realiseren door te onderzoeken, ondervinden en, waar mogelijk, te doorleven. Ik had er twee jaar op bed voor nodig. Probeer dat te voorkomen en investeer nu in jezelf en wat voor jou waar is.

Ik draag graag een steentje bij door mijn verhaal te delen, met mijn boek, lezingen en workshops. Graag neem ik je in mijn volgende workshop Helende Kracht mee op ontdekkingstocht. Om inspiratie op te doen, zodat jij uiteindelijk ook jouw eigen werkelijkheid kunt vormen.

Ik kijk uit naar onze ontmoeting en wens je een mooie reis!

Zwaai, Tom

Bekijk hieronder de introfilm van de workshop Helende Kracht.
De workshop vindt plaats op 20 mei 2022 op een fantastische locatie, bij OOHM – centrum voor puur zijn

tom