TOM VERTELT

19 mei 2023
Tom Tichelaar geïnspireerd spreken grijs

Geïnspireerd spreken

GRIJS

Geïnspireerd spreken is spreken door je te laten leiden door de spirit world, ook wel de wereld van onze overleden dierbaren genoemd. Wanneer je in staat bent om jezelf opzij te zetten en de informatie die dan binnenkomst te delen, zonder tussenkomst van jouw gedachten maar wat er komt gewoon als een doorgeefluik te delen, dan spreken we van geïnspireerd spreken. Eigenlijk een verhaal dat niet van jezelf is maar via jou gedeeld mag worden ter inspiratie met anderen.

Ik was uitgenodigd om op een “spirituele viering” een geïnspireerde voordracht te verzorgen.
De vrijdagochtend voorafgaand aan de bijeenkomst, al wandelend in het bos met mijn hondje, had ik het gevoel dat zich tekst aandiende die ik mocht delen. Al wandelend ben ik hardop gaan praten. Een lang verhaal dat lastig is te onthouden -ik ben inmiddels ook alweer 50! – dus heb ik de tekst opgenomen met mijn telefoon. Bij thuiskomst heb ik het verhaal op papier gezet.

Het idee van deze viering was dat Leon Koudenburg (met gouden stembanden) een drietal nummers zou zingen waaronder het nummer Grijs van Jaap Reesema. Ik wist dat ik na dit nummer mijn verhaal zou mogen houden. Ter voorbereiding en inspiratie beluisterde ik dit nummer tijdens mijn boswandeling. Dit is de songtekst van het nummer Grijs van Jaap Reesema.

Alles is hetzelfde
Alles is kapot
Alles doet het nog
Alles staat stil
Alles gaat door alles heen
Er is niets meer dat ik zeker weet
Blauw was de lucht waar ik onder sliep
Groen was het gras waar ik over liep
Er konden wolken vol zorgen zijn
Uiteindelijk dreven ze toch voorbij
Ik ben op zoek naar de rode draad
Iets wat het allemaal logisch maakt
Ik wil weer zien zoals ik zag, toen ik jou nog had
Want alles is grijs
Alles is grijs
Alles heeft een datum
Alles is oneindig
Alles is alles behalve te rijmen met
Dat jij niet meer bij me bent
Want ik kan de zon wel zien
Maar ik voel de warmte niet
De wereld draait nog steeds voor mij
Maar ze is haar kleuren kwijt
Blauw was de lucht waar ik onder sliep
Groen was het gras waar ik over liep
Er konden wolken vol zorgen zijn
Uiteindelijk dreven ze toch voorbij
Ik ben op zoek naar de rode draad
Iets wat het allemaal logisch maakt
Ik wil weer zien zoals ik zag, toen ik jou nog had
Want alles is vol van leegte
Betrouwbaar, onzeker
Met prachtig en lelijk kan ik leven
Maar wat als alles is beloofd en verbroken?
Vermeden en besproken
Gekregen, ontnomen
Wat blijft er dan overeind?
Blauw was de lucht waar ik onder sliep
Groen was het gras waar ik over liep
Er konden wolken vol zorgen zijn
Uiteindelijk dreven ze toch voorbij
Oh, ik ben op zoek naar de rode draad
Iets wat het allemaal logisch maakt
Ik wil weer zien zoals ik zag, toen ik jou nog had
Want alles is grijs
Alles is grijsgrijs

Graag deel ik de tekst die ik heb voorgedragen tijdens de viering.

Grijs

Alles is Grijs
Een prachtig lied dat ik grijs heb gedraaid
Maar alles blijft niet voor altijd Grijs
Er konden wolken vol zorgen zijn
Uiteindelijk dreven ze toch voorbij…

Net als grijze wolken die ons soms zonlicht afnemen en regen schenken, weet je dat die wolken voorbijdrijven en daarachter de zon schijnt.
Wanneer je een periode in je leven verkeert waarin je je Grijs voelt door de omstandigheden, het even niet zo lekker gaat, misschien doordat je even geen werk meer hebt, een dierbare is overleden, je net gescheiden bent, jij of iemand die je lief is ziek is… Zo zijn er veel redenen in een mensenleven waarin we ons Grijs kunnen voelen. Een gevoel van sluimer, sip, uitzichtloos, reddeloos en soms zelfs depressief… Heel logisch en niks mis mee!

Maar ja, we hebben doorgaans geen zin om ons Grijs te voelen. Als we ons Grijs voelen ziet alles er anders uit dan voorheen. Het komt nooit gelegen want we hebben nog zoveel te doen. Het liefst willen we weer een zorgeloos bestaan hebben en het grijze gevoel achter ons laten. Het liefst vluchten we zo snel mogelijk van deze periode in ons leven, laten we het achter ons of onderdrukken we het omdat we ons liever niet zo willen voelen.

Maar is dat grijze gevoel wel zo vervelend? Of heeft het ook mooie elementen als je met een andere blik kijkt?
Als je grijs analyseert dan is ons geleerd dat het uit zwart en wit is opgebouwd, dualiteit ten top. Zwart en wit zijn formeel geen kleuren maar dragen zorg voor nuances dus een grijze periode in leven bestaat uit nuances. Het is de kunst om die periode, die sommige ervaren alsof alles tegenzit en je niet helpt, te nuanceren.
Dat gevoel is er niet om je te plagen, maar dat gevoel is juist dienend en wil jou iets vertellen, jou iets leren, jou laten groeien, jou anders te laten zien zodat het je leven verrijkt…
In het moment is het niet prettig maar als je in staat bent om op een andere manier en met een breder perspectief te kijken dan zul je zien – als je eerlijk durft te zijn tegen jezelf – dat het eigenlijk zo vervelend niet is. De kunst is het te ondergaan. Het grijs dient zich altijd aan op het juiste moment, het moment dat jij er klaar voor bent, hoe moeilijk dat soms is te geloven.

Een mooi voorbeeld is wat ik zelf heb afgelopen najaar heb ervaren, toen mijn schoonvader is overleden.
Zijn overlijden was op een dag waarvan we wisten dat hij die dag zijn reis hier zou eindigen en in de spirit world zou gaan vervolgen.
De ochtend voor het afscheid, met een knoop in mijn buik, misselijk van emoties en spanning ging ik toch even in mijn kracht zitten. En juist op dat moment had ik een mooie ervaring. Ik mocht ervaren hoe het gaat op het moment dat je leven hier eindigt en daar verder gaat, en het gevoel hoe je je lichaam verlaat. Als ik er nu over praat krijg ik er weer kippenvel van. Het was een vredig gevoel, een gevoel dat het goed is zo. Dat gevoel ging gepaard met een enorme snelheid, alsof je wordt gelanceerd, uit je lichaam verdwijnt.
Wat ik hiermee wil zeggen is niet zozeer dat ik een mooie ervaring heb gehad, maar dat de situatie waarin je je bevindt, de dingen die je meemaakt, hoe vervelend ze vaak ook mogen zijn, ze vinden vaak plaats op het juist moment. Zo ook deze ervaring precies in de ochtend van de dag dat mijn schoonvader zou overlijden. Uitgerekend die ochtend ervaarde ik wat hij later die dag zou meemaken.
Dat is de volmaaktheid van het leven hier op aarde en de spirit world.
Als jij bereidt bent tijd en energie te investeren geeft je dat vele mooie inzichten en wijsheid die je leven verrijkt.

Zo werkt nagenoeg alles in het leven, grijs is zo grijs nog niet als je maar inziet dat die periode je iets dient er voor jou is om te groeien, te transformeren en je leven te verrijken. Zie het leven als een puzzel, heel veel stukjes in verschillende kleuren. De puzzel is niet compleet zonder de grijze stukjes, die zullen ook geleefd en doorleefd mogen/moeten worden wil jou leven compleet zijn. Heling vindt plaats op verschillende niveaus en ook op het moment dat jij er klaar voor bent. Oftewel; als je het inzicht hebt gekregen, de les hebt geleerd, de transformatie bent aangegaan etc. Geen eenvoudige quick fix maar op het juiste moment zijn wonderen mogelijk.

Een ander goed voorbeeld is mijn eigen vader -die niet snel of eigenlijk helemaal niet- op een bijeenkomst als deze van de partij zal zijn.
Hij had meerdere klachten, veel pijn en daardoor veel medicatie.De twee voornaamste klachten waren rugpijn en een paar keer per week stokte zijn rechterbeen en kwam hij te vallen, nooit van tevoren wetend wanneer. Na jaren aanmodderen mocht ik met zijn toestemming een healing geven. Na die healing in 2015, is hij nooit meer gevallen, hoe wonderlijk. Een tijd later was hij nog steeds niet gevallen maar wel had hij nog veel ondraaglijke pijn. Wederom kreeg ik permissie om healing toe te passen.
Opnieuw geschiedde een wonder, want hij zei “mijn pijn is weg”. Later vertelde hij mijn moeder, niet aan mijn natuurlijk, dat het was alsof iemand met twee handen zijn ruggenwervel optilde, goed neerzette en met een warme douche afdouchte. De pijn was weg en tot op de dag van vandaag weggebleven.

Kortom, wonderen voltrekken zich als het moment daar is!
Ook hier diende de ervaring, de grijze tijd, zijn leven en heeft dit zijn leven verrijkt.
Dus wanneer je grijs voelt, de wolken vol zorgen zijn, uiteindelijk drijven ze voorbij! Alles heeft een tijdsduur en alles is oneindig.
Zoek jouw rode draad, omarm deze en your change will come!

Dank je wel

tom